Pogledajte da li imate OVO na stopalima: Svi misle da je to samo zadebljanje na koži ali istina je MNOGO GORA

Ljeto je uveliko tu i sandale su neizbježan dio odjevne kombinacije. U ovo doba godine mnogo više pažnje posvećujemo stopalima, pa primjećujemo svaku nesavršenost. A opet, ova zadebljanja svi otpisujemo kao dio zadebljale kože i ne sekiramo se oko toga, a ne možemo da budemo dalje od istine.

Veliki broj ljudi ima ove izrasline na stopalima a nemaju pojma šta je to zapravo. Pedikir rješava uobičajene stvari poput dugačkih noktiju, zadebljale kože na petama i sličnih stvari. Ali ako naiđete na ove izbočine, znajte da one nisu obična zadebljanja na koži već plantarne bradavice.

ŠTA SU UOPŠTE PLANTARNE BRADAVICE?

U pitanju su male izrasline koje se obično pojavljuju na dijelovima stopala koja trpe težinu tijela, najčešće na peti ili jastučićima ispod prstiju. Ovaj tip bradavice, kao i svaki drugi, izaziva kontakt sa HPV virusom koji u tijelo ulazi kroz male posjekotine slične rane na tijelu. Što se boje tiče, ona varira od boje mesa, preko bijele, braon, pink, a često su sive ili tamno braon boje.

Da li će se bradavica pojaviti ili ne zavisi od jačine imunog sistema, a na svu sreću, taj tip HPV virusa koji izaziva plantarne bradavice nije baš lako prenosiv. Ako se ne liječe na vrijeme, pojedinačne bradavice se mogu uvećavati i stvarati nove, tako da se na cijeloj površini stopala formira mozaik. To je vrlo bolno stanje koje otežava kako hodanje, tako i trčanje.

1
2
IZVORzena.blic.rs