Na svakih 9 kvadrata stavite ove biljke i ne brinite za rak: Čiste vazduh u roku od 24h!

Šta je zajedničko vašem stambenom prostoru i NASA-inom svemirskom brodu? Nažalost, odgovor bi mogao biti – loš kvalitet vazduha.

Zbog tog problema NASA je istraživala šta može učiniti da svojim astronautima poboljša kvalitetu vazduha tokom svemirskih putovanja. Odgovor je bio iznenađujuće jednostavan i povoljan – sobne biljke.

Na temelju sprovedenih istraživanja, NASA je preporučila da na svakih 9 kvadratnih metara stambenog prostora treba staviti biljku u tegli prečnika 15 cm.

Naime, biljke svojim lišćem upijaju štetne tvari iz vazduha i sprovode ih do korijenja, iskorišćavajući ih kao đubrivo, pa tako funkcioniše kao prirodni pročišćivači prostora.

Ova njihova funkcija odlično se može primjeniti u kućnim ili radnim uslovima.

Zbog današnjeg modernog načina života mnogi su primorani veći dio dana da borave u zatvorenom prostoru zbog posla, drugih obaveza, ali i manjka vremena za boravkom na otvorenom.

Međutim, svima je uvijek ljepše kada je taj vazduh čišći, a time i zdraviji. Okruženje bez dovoljno kiseonika zagušuje vaš organizam, čini nas umornima i bezvoljnima, a loše djeluje i na imunitet.

U današnje vrijeme okruženi smo i brojnim predmetima od kojih mnogi ispuštaju toksine koji mogu doprinijeti razvoju ozbiljnih bolesti.

Najučestaliji toksini u zatvorenim prostorima su:

Formaldehid – često prisutan u tepisima, iverici, izolacijskim pjenama, papiru, sredstvima za čišćenje, adhezivima i retardantima plamena.

Trikloretilen – prisutan u sredstvima za čišćenje, bojama i adhezivima

Benzen – prisutan u plastici, sintetici i deterdžentima

Svi ti štetni sastavi znatno se mogu umanjiti ako obogatite vaš životni prostor sobnim biljkama koje, osim što pročišćavaju vazduh, prostor čine prijatnijim i ljepšim za boravak.

7 biljaka za pročišćavanje vašeg životnog prostora:

1. Mirni ljiljan – Spathiphyllum

Mirni ljiljan je divna biljka koja može poboljšati kvalitet vazduha u kući do 60%. Smanjuje nivo pora plijesni tako da ih apsorbira kroz listove i hrani njima svoje korijenje. U kupatilu može smanjiti pojavu vlage i upiti štetne pare od acetona i alkohola. Uklanja amonijak, benzen, formaldehid i trikloretilen.

Uz to ga krasi i bijeli cvet koji je izuzetno lijep za dekoraciju prostora. Mirni ljiljan nije zahtjevan za održavanje, traži indirektno svjetlo i vlažnu zemlju.

IZVORalternativa-za-vas.com