Evo što se događa u vašem tijelu kad prestanete pušiti!

Pušenje je ovisnost koja je programirana da utječe na našu svijest. Nekada su ga preporučivali i liječnici kao “dobro” za cijeli dan, jer povećava izdržljivost. Ljudi koji puše jednostavno se ne mogu oduprijeti toj navici, što nije njihova krivnja

Naime, ovi “štapići raka” su dizajnirani tako da vas zarobe. Da biste im se oduprli, potreban vam je snažan sustav podrške i planiranje načina na koji ćete ponovno resetirati svoj mozak.

Evo što se događa nakon što prestanete s tom štetnom navikom:

Nakon 20 minuta

Otkucaji srca će se vratiti u normalu, kao i krvni tlak. Imat ćete bolji osjet u rukama i nogama. Organizam će se polako početi čistiti od nikotina, što može potaknuti želju za još jednom cigaretom, ali probajte biti uporni.

Nakon 8 sati

Dok duhan gori, vi udišete ugljikov monoksid, plin bez boje, okusa i mirisa koji se veže za hemoglobin u eritrocitima i posljedično ne dopušta ulazak kisika u stanice. Zbog toga krvotokom cirkulira manje kisika, što izravno izaziva umor i mučninu, a dugoročno uzrokuje opasne kardiovaskularne bolesti.

No, razinu ugljikova monoksida možete prepoloviti već osam sati nakon što ste prestali s pušenjem. Razina kisika će se normalizirati i tako smanjiti rizik od srčanog udara.

Nakon 48 sati

Ako ste pušač, vjerojatno ste manje osjetljivi na mirise i okuse.

Srećom, ako ne zapalite cigaretu 48 sati, osjetila će ponovno živnuti, jer će se vaši živčani završeci revitalizirati i ponovno narasti. Osim toga, više nećete imati potrebu dodatno začinjati hranu kako bi vam bila ukusnija.

U ovom razdoblju nikotin će potpuno nestati. Budući da je on supstancija koja izaziva ovisnost, vi ćete možda poželjeti cigaretu i osjećat ćete mučninu. Nemojte popustiti iskušenju da zapalite još jednu cigaretu. Ovo postaje sve bolje i bolje.

Nakon 72 sata

Vaš dišni sustav će se vratiti u normalu i počet ćete ponovno lakše disati. Nakon 72 sata nepušenja pluća će početi proces revitalizacije i disanje će postati dublje i lakše.

Trepetljike u plućima će se popraviti i ponovno normalno funkcionirati. Nastavite li ovim tempom, smanjit ćete rizik od srčanog udara, zatajenja bubrega i kardiovaskularnih bolesti.

Nakon 2 tjedna

Kašalj će se drastično smanjiti ovisno o tome koliko dugo ste bili pušač. Budući da se pluća čiste polako, potrebno je izbaciti sav nikotin i druge toksine. Vaše će tijelo biti sposobno za oporavak i oslobađanje od svih toksina koje ste konzumirali.

Kao rezultat toga, možete biti fizički aktivniji i moći ćete raditi sve vrste kardio vježbi bez da se zadišete.

Nakon 3 do 9 mjeseci

Vaša koža će povratiti sjaj i vitalnost. Bit će opet mekana jer će se ubrzati cirkulacija krvi koja je oslobođena od nikotina. Slabija cirkulacija čini kožu blijedom, suhom i mrtvom, a sada će joj se vratiti elastičnost jer će proizvoditi više kolagena i bit će manje sklona borama.

Nakon 1 do 5 godina

Prepolovit ćete rizik obolijevanja od srčanih bolesti. Znakovi koji su vas odavali kao pušača nestat će u roku od jedne do pet godina otkako prestanete pušiti. To znači da će žuti prsti i zubi postati prošlost jer će se pojačati i cirkulacija u području desni. Također će se smanjiti rizik obolijevanja od raznih vrsta raka za 50 posto, uključujući rak pluća, kao najčešći, te rak bubrega, gušterače, mokraćnog mjehura, raka usne šupljine itd.

Nakon 10 do 15 godina

Potreba za pušenjem nestaje i ubrzo ćete biti zadovoljni sami sobom što ste prestali s tom štetnom navikom. To je pomak prema promjeni načina života i povratak umjerenosti. Nakon 15 godina nepušenja, rizik za obolijevanje od srčanih bolesti ili od karcinoma bit će jednak riziku kod nepušača. Sve zdravstvene posljedice koje su bile vezane uz pušenje neće postojati, a vi ćete živjeti zdrav život i produžiti svoj životni vijek.

Sretno, i, ne zaboravite, nikad nije kasno pokušati prestati s pušenjem. Tijelo će vam biti zahvalno.

IZVORhttp://www.portaloko.hr/clanak/evo-sto-se-dogada-u-vasem-tijelu--kad-prestanete-pusiti/0/85644/